• Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στην εκδήλωση «Καλλωπισμός σκαλοστασίου επί της 11ης Νοεμβρίου», που διοργανώθηκε από ομάδα πολιτών της τοπικής κοινωνίας («Συλλογική Κίνηση Πολιτών - Στηρίζω την Καστοριά) στο πλαίσιο  εξωραϊστικών – καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο τοπικό αστικό περιβάλλον (28/6/2020). Στη διάρκεια της εκδήλωσης ζωγραφίστηκαν γλάστρες με τοπικά είδη πεταλούδων, φυτεύτηκαν με αρωματικά φυτά και τοποθετήθηκαν σε σκαλόδρομο της πόλης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας για τις πεταλούδες της περιοχής, στην οποία το Κ.Π.Ε. Καστοριάς συμμετείχε παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό με είδη πεταλούδων που παρατηρούνται στην περιοχή μας.
  •  
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τα Κ.Π.Ε. Βελβεντού - ΣιάτισταςΒεύης - Μελίτης, Γρεβενών, τον Σ.E.E. Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση διαδικτυακής δράσης ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Η επιμορφωτική δράση, με θέμα: «Εργαλεία και τεχνικές σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», πραγματοποιήθηκε στις 23 & 25/06/2020 με τη συμμετοχή των παιδαγωγικών ομάδων των Κ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και εκπαιδευτικών άλλων Κ.Π.Ε. της χώρας.
    Θεματικοί άξονες της επιμορφωτικής δράσης:
    «Εξοικείωση με την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex»΄(23/06/2020)  - Εισηγητής: Δημήτρης Δαλαγιώργος, Εκπαιδευτικός του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε.) Κοζάνης
  • «Εκπαιδευτικά εργαλεία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου» (25/06/2020) - Εισηγητής: Δημήτρης Τζήμας, Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας
     
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού - Σιάτιστας, Βεύης - Μελίτης και Γρεβενών και τον Σ.E.E. Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση διαδικτυακής επιμορφωτικής ημερίδας με θέμα: «Μέρες της Covid-19 και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (17/06/2020). Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον 2020 και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.-          «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην εποχή του SARS-CoV-2», από την κα Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,-          «Κορωνοϊός, ανοσοποιητικό σύστημα και διατροφή», από την κα Σοφία Μπάμπου, διαιτολόγο – διατροφολόγο.Συνολικά 243 εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας, Β΄/θμιας & Γ΄/θμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές/τριες και άλλοι πολίτες από 28 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και την Κύπρο, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην ημερίδα.
  •  
  • Τα ερωτήματα που διέτρεχαν τις εισηγήσεις και κατεύθυναν τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο τελικό στάδιο της ημερίδας αφορούσαν στον ρόλο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη διαχείριση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης, στην πρόληψη ανάλογων μελλοντικών απειλών, στη διαμόρφωση περισσότερο ανθεκτικών και προσαρμοστικών κοινωνιών.
  • -          «Περιβαλλοντική υποβάθμιση, πανδημίες και ο οικολογικός δρόμος για έναν ασφαλέστερο κόσμο», από τον κ. Κωνσταντίνο Κορφιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,
  • Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι θεωρητικές εισηγήσεις:
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Κοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον – Neverest» για την πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: «Συντήρηση, Ανάδειξη, Πιστοποίηση Παλαιών και Νέων Πεζοπορικών Διαδρομών – Μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης» και στόχο την πρόκληση του ενδιαφέροντος των φορέων αυτοδιοίκησης και του κοινού για τη δημιουργία και την πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών Κορυφαίας Ποιότητας - Leading Quality Trails, ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στη Δυτική Μακεδονία (7/03/2020).-        «Αρχαίες πορείες που είναι σχετικά άγνωστες», από τον κ. Γιάννη Σίσσιου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς,-         «Andros Routes – η μεταμόρφωση της Άνδρου σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία», από την κ. Όλγα Καραγιάννη, Υπεύθυνη του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου,-          «Βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά - Δεν παίρνουμε εμείς τα παιδιά στη Φύση αλλά τα παιδιά παίρνουν εμάς», από τον κ. Γιώργο Χαλάτση, Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι μονοπατιών Χίου»,-          «Epirus trail – Ursa trail», από τον κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου, 
  • -          «Γεωπάρκο Βίκου – Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός», από τον κ. Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Βιολόγο, Υπεύθυνο του Γεωπάρκου.
  • -         «Narrative Trails - Αφηγηματικές Διαδρομές – το Πανεπιστήμιο, ένας εν δυνάμει συνεργάτης εντός & εκτός πεδίου», από την κ. Μαρία Βροντίση, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
  • -          «Kastoria Trail - Μια πολύ σύντομη παρουσίαση της διαδρομής του δικού μας μονοπατιού που θέλουμε να προχωρήσει στην διαδικασία της πιστοποίησης», από τον κ. Νικόλα Μερτζανίδη,
  • -       «Menalon trail - Η δημιουργία ενός ελληνικού προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών», από τον κ. Γιάννη Λαγό, Υπεύθυνο του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία (Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.),
  • Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τον Δήμο Καστοριάς για την πραγματοποίηση ημερίδας με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων οργανικών αποβλήτων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον Δήμο Καστοριάς και ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας (4/03/2020). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Less Waste II: Promotion of waste prevention and recycling at the cross-border area”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece-Albania 2014-2020”. -          «Η Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», από την κ. Κατερίνα Γιαννακούλα, Περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο της ΔΙΑΔΥΜΑ,-          «Εισαγωγή στη Βιο-οικονομία: Το έργο BIOECO-RDI», από τον κ. Βαλάντη Κετικίδη, Χημικό Μηχανικό, Εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
  • -          «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Ο Ρόλος των Πολιτών και του Δήμου», από τον κ. Στέργιο Γαργάλα, Περιβαλλοντολόγο, Εκπρόσωπο του Δήμου Καστοριάς,
  • Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις με θέματα:

 

  • Φιλοξενία στη συνεδριακή αίθουσα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς εκδήλωσης με τίτλο: «Φίλοι του Βουνού» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κ.Π.Ε. με τοπική φυσιολατρική ομάδα, που πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού (πεζοπορίες, ενημερώσεις κ.λπ.) για το όρος «Γράμμος» με στόχο την ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων, της ανθρωπογεωγραφίας, της ιστορίας και του πολιτισμού του Γράμμου (22/02/2020).

 

  • Φιλοξενία στη συνεδριακή αίθουσα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς εκδήλωσης με τίτλο: «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις της ιστορίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (18/01/2020). Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην τοπική κοινωνία και διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Καστοριάς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εισήγηση της κας Ξένιας Ελευθερίου, Υπ. Διδάκτωρα Διδακτικής της Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Διδάσκοντας την τοπική εβραϊκή ιστορία της Καστοριάς τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» και προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ: “Trezoros, the lost Jews of Kastoria”.

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου της 3ης Ενότητας Α΄/θμιας Εκπ/σης και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ποιον φοβάται ο Αετός;» (18/12/2019). Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων δημοτικών σχολείων και στους εκπαιδευτικούς τους και περιελάμβανε:ii.   Αφήγηση της παιδικής ιστορίας «ΠΟΙΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ;»,iv.  Δωρεάν διάθεση του μικρού εικονογραφημένου βιβλίου «ΠΟΙΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ;».
  • Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 133 μαθητές και 11 εκπαιδευτικοί.
     
  • iii.  Ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών,
  •  i.   Ενημερωτική παρουσίαση για τα αρπακτικά πουλιά και το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων,
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς  με το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς για τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για την τοπική κοινωνία με θέμα: «Οδηγώ με Ασφάλεια τον Χειμώνα» (25/11/2019)

 

  • «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» - Επιμορφωτική ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης Δ/νσης Εκπ/σης (17/11/2019). Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν:-   περιγραφή του προγράμματος Π.Ε. του Κ.Π.Ε. Καστοριάς: «Ντολτσό – Μία Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου»,Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 88 άτομα.
  • -   εργασία πεδίου στην παραδοσιακή συνοικία της πόλης «Ντολτσό».
  • -   ενημερωτική εισήγηση για τον ρόλο και τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς,

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Eθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (3/11/2019)

 

  • «Γιορτή των Πουλιών» - Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (13/10/2019). Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 26ης επετείου της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών, που συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International, πραγματοποιήθηκε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς και περιελάμβανε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, παρατήρηση πουλιών σε παραλίμνια περιοχή, δραστηριότητες και παιχνίδια για τα πουλιά και τους μεταναστευτικούς σταθμούς. 

 

  • Υποδοχή στους χώρους του Κ.Π.Ε. Καστοριάς ομάδας νέων στο πλαίσιο της δράσης: «1η Πρότυπη Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου από Φοιτητές και Μαθητές»(5/10/2019). Η δράση εντάσσεται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας «Let’s Be ΚαστοριάΝέοι» και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας (Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας).

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς και τον Ποδηλατικό Σύλλογο «620» για την υλοποίηση ημερίδας στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της «Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο» (22/09/2019). Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Καστοριάς και περιελάμβανε ενημερώσεις σχετικές με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το ποδήλατο σε όλες τις ηλικίες, καθώς και δράσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.

 

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαιρινές Δράσεις» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» (27/06/2019)

 

  • Υποδοχή ομάδας προσφύγων της «ΑΡΣΙΣ» στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς και ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο οικοσύστημα της λίμνης (25/05/2019). Η επίσκεψή τους στο Κ.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των νεαρών προσφύγων που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ σύμφωνα με το πρόγραμμά της: «Βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος Υποδοχής μέσω Υποστήριξης Διαχείρισης Χώρων και Στοχοθετημένων  Παρεμβάσεων σε Μακροπρόθεσμους Χώρους Διαμονής».
  •  
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο πλαίσιο των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών». Η δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και υλοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/06) και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν με μαθητικές ομάδες δημοτικών σχολείων της Καστοριάς εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες» (14&20/05/2019, 10/6/2019).

 

  • Υποδοχή και ενημέρωση φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη" - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. για τη Λίμνη της Καστοριάς και θέματα που αφορούν στην προστασία και στη βιώσιμη διαχείρισή της (14/05/2019).

 

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε Καστοριάς στη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας «Η Φαντασία Πάει… Σχολείο» (8/05/2019), που  υλοποιήθηκε με την ευθύνη και τον συντονισμό των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Μακεδονίας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Συλλόγου Εκπ/κών Π/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς. Σκοπός του Προγράμματος ήταν η κινητοποίηση των μαθητών σχετικά με το λογοτεχνικό βιβλίο, η ανάπτυξη φιλοαναγνωστικών σχολικών πρακτικών και η διάχυση αυτών των πρακτικών στην τοπική κοινωνία. Στην τριήμερη διάρκεια του Προγράμματος (8-10/5/2019), τα συμμετέχοντα σχολεία υποδέχτηκαν στις βιβλιοθήκες τους 40 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας αναγνώρισης και εργάστηκαν με αυτούς. Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς, συγκεντρώθηκαν μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικοί, οι διοργανωτές του προγράμματος και οι φιλοξενούμενοι συγγραφείς για να συζητήσουν για την παραγωγή και τη διάχυση του παιδικού λογοτεχνικού έργου.
  •  
  • Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο των Κ.Π.Ε. Καστοριάς & Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάςμε θέμα«ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» (19-21/04/2019) 

 

                - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
                
 - ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

                - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

             

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση του 9ου Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (Καστοριά, 12/04/2019).
    Το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Δυτικής Μακεδονίας (Σ.Ε.Ε. ΠΕ86 - Πληροφορικής, Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία και Σ.Ε.Ε. 3ης Ενότητας ΠΕ70 - Δασκάλων) και τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Ως συνδιοργανωτές συμμετείχαν τα Τμήματα ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Διεθνούς Εμπορίου, Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.), οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (Σ.Ε.Π.Φ.) και Καστοριάς (Σ.Ε.Π.ΚΑ.), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καστοριάς και η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς.
    Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν:2. εργαστήριο με θέμα: «Τ.Π.Ε. και Βιοποικιλότητα»,
  • 3. εργαστήριο παραγωγής 3D περιεχομένου.
  • 1. εισήγηση με θέμα: «Ο Ρόλος και οι Δράσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς»,
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου), στις Δημιουργικές Εργασίες των ΓΕ.Λ., στο μάθημα «Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες» των ΓΕ.Λ. και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

 

  • Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς (4/04/2019).- «Η Ευφυής Γεωργία: Άμεσα Οφέλη & Δυνατότητες στο Μέλλον με Παραδείγματα Καλλιεργητικών Εφαρμογών»,
  • - «Γεωργική Συμβουλευτική: Η Αξία της για τον Αγρότη και η Αναγκαιότητα Προκήρυξης & Αξιοποίησης του Αντίστοιχου Μ2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
  • Θέματα εισηγήσεων:
    - «Αγροτική Καινοτομία: Ο Φορέας Συμβουλευτικής που Συνδέει Τεχνολογία και Αγροτική Παραγωγή»,
  • Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική ομάδα «Πελίτι» στο πλαίσιο της «Ανοιξιάτικης Γιορτής Παραδοσιακών Σπόρων» (3/03/2019).
    Θέματα εισηγήσεων:
    - «Η Βιολογική Γεωργία σε Σχέση με τις Παλιές Ποικιλίες»,
    - «Βιολογικές Αγορές Παραγωγών – Νομοθεσία»,
  • Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
  • - «Ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Παραδοσιακές Ποικιλίες»,

 

  • Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Π.Ε. Καστοριάς («Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών» & «Τ.Π.Ε. και Εκπαίδευση για την Αειφορία») με ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία-Γουαδελούπη, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο: “Regardons les rivières et les mares, protégeons les écosystèmes aquatiques dulcidoles… améliorons nos attitudes et nos comportements envers l' environnement! J'adopte un cours d΄ eau, une mare, … un écosystème aquatique dulcicoles”, («Κοιτάζοντας τα ποτάμια και τις λίμνες, ας προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα εσωτερικών νερών… ας βελτιώσουμε τις στάσεις και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον! Υιοθετώ ένα ποτάμι, μια λίμνη… ένα οικοσύστημα γλυκού νερού») - 29/01/2019 & 1/02/2019

 

  • Έναρξη Συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα των Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Virtual Reality, Augment Reality, 3D Scanning, 3D Editing, 3D Video, Εικονικός Κόσμος κ.ά.) προς κοινή ωφέλεια των μαθητών, των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας (18/01/2019). Στο πλαίσιο της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται κοινές δράσεις, όπως διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της Α΄/θμιας & Β'/θμιας Εκπ/σης και επιμορφωτικών ημερίδων για εκπαιδευτικούς.
  •  
  • Συνδιοργάνωση των Κ.Π.Ε. Σουφλίου και Καστοριάς τριήμερου επιμορφωτικού θεματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες και Ποτάμια στις Άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση» (Σουφλί, 30/11 έως 2/12/2018)

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο διοργάνωσης και υλοποίησης τριήμερου βιωματικού - επιμορφωτικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νυμφαίο Φλώρινας και στην Καστοριά, με θέμα: «Από τα ίχνη της Αρκούδας στα ορεινά χωριά της Πίνδου στην παραλίμνια ζωή της Καστοριάς» (16-18/11/2018)

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Eθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11/2018) - Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς, 4/11/2018

 

 

  • Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον - Γιορτή Ανακύκλωσης», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06). Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου, την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Καστοριάς και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/06/2018 στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από νηπιαγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς «Οι Ανακυκλωσούληδες στο Νηπιαγωγείο» (σχολική χρονιά 2017-18).

 

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 7ο Eco – Festival του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο της δράσης των Κ.Π.Ε. Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας με τίτλο: "Όλοι Μαζί ας προσπαθήσουμε… σε μια Καλύτερη Γη να Ζήσουμε" (23/5/2018). Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν δύο εργαστήρια συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών: α) «Ανακαλύπτω τους Πρώτους Κρίκους της Τροφικής Αλυσίδας στα Υδατικά Οικοσυστήματα», β) «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτηρίων – Εξοικονόμηση Ενέργειας»
  •  
  • Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με θέμα«ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» (11-13/05/2018)               
         
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ    - ΑΦΙΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
  •     - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 

  • Διεξαγωγή του 1ου Περιφερειακού Διαγωνισμού Ορθογραφίας στις Εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς (22/04/2018). Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από: (i) τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς, (ii) τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης και (iii) την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας, με την οικονομική αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του 30 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, που συναγωνίστηκαν στην ορθογραφία, στην ετυμολογία, στην ερμηνεία ελληνικών λέξεων και στην παραγωγή προτάσεων με αυτές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
  •  
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου με τίτλο: «H Παραδοσιακή Κοινωνία και ο Πολιτισμός της ως Μοντέλο Αειφορίας στη Σύγχρονη Εποχή»Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Όταν η Φύση Δημιουργεί… Πολιτισμό» (Ομηρούπολη, 30/03-1/04/2018). Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς ανήκει στα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. του Δικτύου και ο Υπεύθυνος Λειτουργίας τουΔρ. Θ. Α. Μαρδίρης,  πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Αναφορές Αειφόρου Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας στην Παραδοσιακή Κοινωνία και τον Πολιτισμό της».

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών με τίτλο: «Τουρισμός και Περιβάλλον: Εκπαίδευση για τη Διατήρηση και Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος»Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον» (Αρχάνες, 16-18/03/2018). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, Δρ. Θ. Α. Μαρδίρης,  πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Εκπαίδευση: Καθοριστικός Παράγοντας στη Σχέση Τουρισμού και Φυσικού Περιβάλλοντος».

 

  • Τριήμερο επιμορφωτικό θεματικό σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από τα Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας και Καστοριάς για Εκπ/κούς Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «Φυσικά Οικοσυστήματα και Γλυκό Νερό: Σχέσεις Αλληλεξάρτησης» (Φιλιππιάδα, 2-4/03/2018)

 

  • Συμμετοχή του Υπευθύνου Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρη, στη Διακρατική Εκπαιδευτική Δράση Erasmus+KA2 “Traditional Settlements, Cultural Heritage and Sustainable Development”, C2 Training Mobility Program (21-25/02/2018). Η αναφερόμενη δράση συνδιοργανώθηκε από το Κ.Π.Ε. Φιλιατών και τον ουγγρικό οργανισμό “Tudas Alapitvany” στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ο κ. Μαρδίρης συμμετείχε με την ιδιότητα του συνεργάτη της ομάδας έργου του Κ.Π.Ε. Φιλιατών. Τα θέματα των συναντήσεων σχετίζονταν με την ενότητα «Economical Exploitation of Traditional Building and Settlements, Entrepreneurship and Sustainable Development” του C2 Training Mobility Program.
  •  
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν τα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και Στυλίδας–Υπάτης με θέμα «Ακραίων Καιρών Φαινόμενα» (Νέα Κίος, 26-28/01/2018). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Βιοποικιλότητα». Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς και το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου ανήκουν στα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Κλιματικές Αλλαγές – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα», που ίδρυσε και συντονίζει το Κ.Π.Ε. Στυλίδας–Υπάτης.

 

  • Εκπαιδευτικοί – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) του Παραρτήματος Ηπείρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσής τους «Κοπή Βασιλόπιτας 2018», επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε. Καστοριάς και ξεναγήθηκαν στο Ενυδρείο Καστοριάς και στη συνοικία «Ντολτσό» της Παλιάς Πόλης από εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. (20/01/2018).

 

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) με θέμα: «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση» (Πειραιάς, 1-3/12/2017) – Προφορική ανακοίνωση της εργασίας της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Ενδιάμεσοι Μεταναστευτικοί Σταθμοί των Πουλιών: Μία Διδακτική Πρόταση»

 

  • Συνδιοργάνωση των Κ.Π.Ε. Σουφλίου και Καστοριάς τριήμερου επιμορφωτικού θεματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες και Ποτάμια στις Άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση» (Σουφλί, 10 έως 12/11/2017)

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11/2017) - Συνδιοργάνωση εκδήλωσης προώθησης του μητρικού θηλασμού στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς (5/11/2017). «Στηρίζουμε τον Θηλασμό – Μαζί!» ήταν το μήνυμα της φετινής γιορτής.

 

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα τις διακρίσεις και την εκδήλωση βίας κατά των γυναικών (18/06/2017). Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η Ταυτότητα» και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της  τοπικής κοινωνίας σε σχετικά θέματα και ακολούθησε συζήτηση.
  • Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06). Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς και τη Δ/νση Α'/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) ή τους γονείς τους και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/06/2017 στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης αφορούσαν στην τοπική βιοποικιλότητα, στη λίμνη, στα ψάρια, στα πουλιά και στους μικροοργανισμούς της, στην εξοικονόμηση νερού, στα αγριολούλουδα της περιοχής  και  στο δάσος.
  • Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από τα Κ.Π.Ε. Καστοριάς, Βιστωνίδας, Κιλκίς και Ποροΐων  για  Εκπ/κούς Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ AΞΟΝΑ ΤΗΣ ¨ΕΓΝΑΤΙΑΣ¨: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» (26-28/05/2017)                - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  •                 - ΑΦΙΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
  •                
                    - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Μαθητικού Εργαστηρίου Συμμετριών και Παιχνιδιών» (6/04/2017).  Η ημερίδα, με τίτλο «Τα Μαθηματικά Είναι Παιχνίδι», υπήρξε μία πρωτοβουλία 24 μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς και του εκπαιδευτικού τους, κου Κων/νου Ζυγούρη (Μαθηματικού – ΠΕ03, Msc. & Med.) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. με τη συμμετοχή 109 μαθητών  σε παρουσιάσεις και παιχνίδια (παρουσίαση με το λογισμικό prezi, παιχνίδια συμμετριών, Πλατωνικά στερεά, Αρχιμήδεια στερεά και άλλα αντικείμενα με συμμετρίες από τη φύση, την αρχιτεκτονική κ.λπ.).
  • Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, για  Εκπ/κούς Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» (31/03-2/04/2017)

               
                - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

                - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

                - ΑΦΙΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Αρχανών–Ρούβα–Γουβών Ηρακλείου με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον: Τοπικές Καλλιέργειες και Προϊόντα» (17-19/03/2017). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης,  πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Ο Καφενές του Καγιαμπή: Τοπικά Προϊόντα, Τουρισμός και Βιοποικιλότητα».

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας με θέμα «Άνθρωπος και Φύση: Γέφυρες Συμφιλίωσης και Συμπόρευσης» (10-11/03/2017). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης,  πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Βιοποικιλότητα - Πολιτισμός - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».
  • Εκδήλωση της Τοπικής Ομάδας της Κοινότητας «Πελίτι» σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «Ανοιξιάτικη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι Καστοριάς» (Κ.Π.Ε. Καστοριάς, 5/03/2017). Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον ιδρυτή της Κοινότητας «Πελίτι», κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, και το θέμα της ήταν: «22 Χρόνια Διάσωσης και Διάδοσης Παραδοσιακών Ποικιλιών του Πελίτι». Η φύτευση, η συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων αλλά κυρίως η ανταλλαγή και διάδοσή τους μεταξύ των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνέχεια μεταξύ των παρευρισκομένων. Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι ποικιλιών λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών της περιοχής.
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας με θέμα «Οργάνωση και Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση, Κάστρο Ιωαννίνων: Τόπος με Ιστορία» (17-18/12/2016). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης,  πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τοπικές Κοινωνίες».

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Γρεβενών με θέμα «Περιβαλλοντικές και Αναπτυξιακές Διαστάσεις των Προϊόντων της Γρεβενιώτικης Γης» (9-10/12/2016). Τίτλος εισήγησης: «Βιοποικιλότητα, Πολιτισμός Τουρισμός».
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Έργου Greece-Albania/Energy-Tourism (G.AL.E.T.) του Διασυνοριακού Προγράμματος IRA CROOSS BORDER PROGRAMMA «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» (7/11/2016). Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Ενέργειας Αλβανίας, με σκοπό να παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικά φιλικές δράσεις των εταίρων στο πλαίσιο του αναφερόμενου έργου G.AL.E.T. Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης,  εισηγήθηκε το θέμα: «Βιοποικιλότητα, Πολιτισμός και Τουρισμός».
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού - Συνδιοργάνωση εκδήλωσης προώθησης του μητρικού θηλασμού στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς (6/11/2016)
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για τη βελτίωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης ορεινής περιοχής του Γράμμου (23/10/2016). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν: α) εισήγηση από τον κ. Θ. Μαρδίρη, Υπεύθυνο λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Η Έννοια της Βιοποικιλότητας», β) εισήγηση από την κ Κατερίνα Γούλα (βιολόγο, M.Sc. στην Περιβαλλοντική Βιολογία), με θέμα: «Τα Φυτά του Όρους Γράμμος: Μια Προσπάθεια Ανάδειξης της Ιδιαίτερης Χλωρίδας ενός Τόπου Ανεκτίμητης Περιβαλλοντικής Αξίας», γ) ξενάγηση στον χώρο έκθεσης φωτογραφιών της χλωρίδας του Γράμμου από τον κ. Ρ. Αλβανό. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Τοπική Ομάδα «Πελίτι» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10/2016). Η εκδήλωση απευθυνόταν στην τοπική κοινωνία και απέβλεπε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το σύγχρονο αγροτικό τοπίο και το διατροφικό μας μέλλον.

 

  • Ενημερωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης και θέμα: «Το Λιμναίο Περιβάλλον και το Ιστορικό Κέντρο της Καστοριάς» (15/10/2016). Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αστικό ιστό με στόχο την ανάδειξη της αλληλεξάρτησης του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Πεζοπόρων Πευκοφύτου «Φίλοι του Βουνού» και τον Αθλητικό Όμιλο Πευκοφύτου Καστοριάς για την υλοποίηση εκδήλωσης με τίτλο: «16ο Οδοιπορικό στη Φύση, στην Ιστορία και στον Πολιτισμό του Γράμμου» (7/08/2016). Η εκδήλωση  περιελάμβανε πεζοπορία σε προσχεδιασμένη διαδρομή, από τον οικισμό Πευκοφύτου στις Λίμνες Μουτσάλια Γράμμου και απέβλεπε: α) στην ανάδειξη των αλπικών λιμνών ως στοιχείων των τοπίων της Βόρειας Πίνδου, β) στην επαφή και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων με το αναφερόμενο φυσικό περιβάλλον, γ) στην πληροφόρηση για τις ορεινές διαδρομές επαγγελματικών ομάδων του παρελθόντος.

 

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Πραμάντων με θέμα: «Αειφορική Διαχείριση και Προστασία του Τοπίου – Ο Ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (Πράμαντα, 10-11/06/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με τίτλο: «Βιοποικιλότητα – Πολιτισμός – Τουρισμός».

 

  • Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06/2016). Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς και τη Δ/νση Α'/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς και απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) ή τους γονείς τους. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς και τα θέματά τους αφορούσαν στο νερό, στη λίμνη, στο δάσος, στην τοπική βιοποικιλότητα και στη φροντίδα του περιβάλλοντος.

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο Διεθνές Συνέδριο “Environmental Portfolio for Quality in University Education: Best Practices in/for Social-Economical and Environmental Sustainability” του Έργου EPOQUE του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 20-22/5/2016). Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν: (i) εργαστήριο μικροσκόπησης πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης Παμβώτιδας, με τίτλο: “Approaching the First Links of the Pamvotis Lake Food Chain” και (ii) προφορική ανακοίνωση με θέμα: “Fresh Water: The Illusion of Abundance”.

 

  • Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «Γεωργικά Φάρμακα - Διακίνηση και Χρήση» (13/04/2016). Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.) Θεσ/νίκης και το Κ.Π.Ε. Καστοριάς.
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν τα Κ.Π.Ε. ΠοροΐωνΚιλκίς και Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Σερρών (2-3/04/2016). Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Οι Δρόμοι των Λιμνών και των Ειδών». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα «Οι Λίμνες ως Οικοσυστήματα».

 

  • Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Πεζοπόρων Πευκοφύτου «Φίλοι του Βουνού» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών (20/3/2016). Η εκδήλωση απευθυνόταν, κυρίως, σε μικρά παιδιά που καλούνταν με συνοδό κάποιον ενήλικα συγγενή τους να διανύσουν μία διαδρομή στο Βουνό Μανιάκων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, παρατήρηση της λεκάνης απορροής της λίμνης, περιβαλλοντικά παιχνίδια, δεντροφύτευση (τα παιδιά φύτευσαν μία τριανταφυλλιά και ένα πεύκο στην παιδική χαρά) και κλήρωση αναμνηστικού δώρου (δύο παιδικών βιβλίων για το δάσος).

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε.    Αρχανών-Ρούβα-Γουβών με τίτλο: «Τουρισμός και Περιβάλλον: Στους Δρόμους του Νερού» (18-20/03/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα «Τουρισμός χωρίς Νερό γίνεται;».

 

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο: «Αειφορική Διαχείριση Τεχνητών Λιμνών» (29-31/01/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησαν θεωρητικές εισηγήσεις («Λίμνες ως Οικοσυστήματα», & «Δίκτυο Λίμνες») και υλοποίησαν βιωματικό εργαστήριο παρατήρησης πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης με χρήση οπτικών μικροσκοπίων («Μικρή Γλυκιά Ζωή – Πλαγκτόν Λίμνης»).

 

  • Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Γρεβενών με τίτλο: «Ενέργεια, Εφαρμογές και Αειφορική Διαχείριση» (22-23/01/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Βιοκλιματικό Σπίτι».
  •  
  • Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Θέρμου με τίτλο: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγράμματος Π.Ε.» (18-20/12/2015). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησαν θεωρητικές εισηγήσεις («Λιμναία Οικοσυστήματα – Δίκτυο Λιμνών» & «Προσέγγιση μικρών μορφών ζωής των γλυκών νερών») και υλοποίησαν βιωματικά εργαστήρια («Λίμνη-Λεκάνη Απορροής – Διαχείριση» & «Δειγματοληψία και παρατήρηση πλαγκτού της λίμνης Τριχωνίδας με χρήση οπτικών μικροσκοπίων»).

 

  • Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας & την Π.Ε. Καστοριάς: «Άσκηση των Αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς» (10/12/2015)
  •  
  • Εκδήλωση στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς (3/12/2015)
    α) Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αναπηρία
  • β) Προβολή της ταινία «Μy Left Foot»

 

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο "Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (8/11/2015)- Υλοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων μικροσκοπικής παρατήρησης πλαγκυικών οργανισμών της λίμνης Παμβώτιδας
  • Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού  «Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας» και «Τα Μυστικά του Δάσους»

 

  • Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (O.M.E.P.) και του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης – Προφορική ανακοίνωση με θέμα: «Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς «Η Άγρια Ζωή Γύρω μας» (16-18/10/2015)

 

  • Δράσεις του Κ.Π.Ε. στο Πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςα) Ειδικό Σχολείο Καστοριάς – Υλοποίηση με τους μαθητές βιωματικών εργαστηρίων και παιχνιδιών με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στις καθημερινές ασχολίες των παιδιών (12/10/2015)ΙΙ. Υποδοχή σχολείωνβ) Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς – Υλοποίηση δραστηριοτήτων δειγματοληψίας και μικροσκοπικής παρατήρησης μορφών ζωής του γλυκού νερού (14/10/2015)
  • α) Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Άργους Ορεστικού στο Κ.Π.Ε. και παρακολούθηση εισήγησης με θέμα: «Η Λίμνη της Καστοριάς» (13/10/2015)
  • β)  4ο Γυμνάσιο Καστοριάς – Εισήγηση με θέμα: «Νερό: Η Ψευδαίσθηση της Αφθονίας» (13/10/2015)
  • Ι. Επισκέψεις σε σχολεία

 

  • Eκδήλωση ενημέρωσης των Αποφοίτων του Λυκείου Καστοριάς του έτους 1965 για τον ρόλο και τις δραστηριότητες του Κ.Π.Ε. Καστοριάς (12/9/2015)


 

  • Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Κ.Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (8/12/2014)
     
  • Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» (10/12/2014)

 

  • Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο - Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης με θέμα:«Ενεργοί Πολίτες για την Αειφορική Διαχείριση των Γλυκών Νερών» (21-23/02/2014)

 

 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
 - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 

  • Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο - Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπ/σης με θέμα:«Τόπος και Τοπίο: Ερμηνεύοντας το Περιβάλλον στο Ελληνικό Σχολείο» (7-9/03/2014)

 

 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
 - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 

 

 

 

 

 

 

  • Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο - Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες: Πηγές Έμπνευσης για Προγράμματα Π.Ε.» 18-20/03/2011

 

  • Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο - Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Ανάσχεση της Απώλειας της Βιοποικιλότητας, η νέα πρόκληση της εποχής μας» 1-3/04/2011

 

 

     

 

 

  • Hμερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους – Η Θέση της Γυναίκας στην Εργασία, στον Πολιτισμό και στην Κοινωνία». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – EUROPE DIRECT – Δυτ. Μακεδονίας, 3/11/2007 (0 εικόνες)

 

  

 

 

 

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά