Από το 1993 και κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποβλέποντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας για την αξία του νερού. Με θέμα «Επιταχύνοντας την αλλαγή» και σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ενθαρρύνει την ανάληψη δράσης, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενάντια στην παγκόσμια κρίση νερού και υγιεινής που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας. Η αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε το νερό είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του 6ου Στόχου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030, είναι ο «δρόμος» για τη βιώσιμη διαχείριση και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 22-24 Μαρτίου 2023. Επίσημα αναφερόμενη ως Διάσκεψη του 2023 για την ενδιάμεση συνολική επανεξέταση της υλοποίησης των στόχων της Δεκαετίας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών «Νερό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (2018-2028), η κρίσιμης σημασίας διεθνής συνάντηση διαμορφώνει το πλαίσιο για την αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα και την ανάληψη των αναγκαίων δεσμεύσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!

Υπάρχει μία αρχαία ιστορία για τον τρόπο που αντιδρούμε στις κρίσεις. Η ιστορία «γεννήθηκε» στο Περού, από την κοινότητα των Κέτσουα και πρωταγωνιστής της είναι ένα κολιμπρί.

Μια μέρα στο δάσος ξέσπασε φωτιά. Όλα τα ζώα έτρεξαν να σωθούν. Στάθηκαν στην άκρη της φωτιάς κοιτάζοντας τις φλόγες με τρόμο και θλίψη. Από πάνω τους, όμως, ένα κολιμπρί πετούσε πέρα δώθε στη φωτιά, ξανά και ξανά.

Τα μεγαλύτερα ζώα ρώτησαν το κολιμπρί τι έκανε.

«Πετάω στη λίμνη για να πάρω νερό και να βοηθήσω στο σβήσιμο της φωτιάς» απάντησε το κολιμπρί.

Τα ζώα γέλασαν μαζί του και του είπαν: «Δεν μπορείς να σβήσεις αυτή τη φωτιά!».

«Κάνω ό,τι μπορώ» είπε το κολιμπρί.

Το κολιμπρί βοηθάει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Mία σταγόνα τη φορά. Αυτή είναι η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο.


Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια κρίση νερού και υγιεινής. Αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε, διαχειριζόμαστε το νερό, όσο μικρές κι αν είναι, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπισή της.

Από τον επίσημο ιστότοπο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού:  

https://www.worldwaterday.org/

Προσαρμογή στα ελληνικά από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς

 

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά