Αρχική Σελίδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικές δράσεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) κατά το σχολικό έτος 2024-2025
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 115
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2025
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την αξία των υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε η «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών» (“Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat”). Στις 30 Αυγούστου του 2021, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 75/317, που όρισε τη δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα για την επιβίωση του ανθρώπου, καθώς μεταξύ των πολλαπλών αγαθών και υπηρεσιών που παρέχουν συγκαταλέγονται η υποστήριξη της βιοποικιλότητας, η διασφάλιση της διαθεσιμότητας γλυκού νερού, η συμβολή τους στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομιών.
Από τον 18ο αιώνα και στα χρόνια που ακολούθησαν, σχεδόν το 90% των υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υποστεί υποβάθμιση, με τον ρυθμό της απώλειάς τους να είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο των δασών. Με στόχους την αναστροφή της ταχείας απώλειας και υποβάθμισης των υγροτόπων, τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείρισή τους, η εθνική και η διεθνής ευαισθητοποίηση των ανθρώπινων κοινωνιών για την αξία των υγροτόπων και των οικοσυστημικών υπηρεσιών τους αναδεικνύεται ως επιτακτική προτεραιότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων αποτελεί μία ιδανική συνθήκη για την προώθηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων παγκόσμια για την αξία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2025 είναι: «Προστασία των Υγροτόπων για το Κοινό μας Μέλλον».
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων το 2025 είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμπίπτει χρονικά με τη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για τους Υγροτόπους (COP15). Κάθε τρία χρόνια, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των Συμβαλλομένων Μερών συναντώνται για τη διεξαγωγή κρίσιμων συζητήσεων σχετικών με την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των υγροτόπων, καθώς και για την κατάρτιση προγράμματος εργασίας για την επόμενη τριετία.
Η Σύνοδος της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για τους Υγροτόπους θα διεξαχθεί στη Ζιμπάμπουε (23-31 Ιουλίου 2025), στους Καταρράκτες της Βικτώρια, με θέμα την «Προστασία των Υγροτόπων για το Κοινό μας Μέλλον», που ταυτίζεται με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων το 2025.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων διοργανώνεται από τη Γραμματεία της Σύμβασης για τους Υγροτόπους. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων απευθύνεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, των κυβερνητικών φορέων, των ειδικών στον τομέα των υγροτόπων, των παιδιών, των νέων, των μέσων ενημέρωσης, των κοινοτικών ομάδων, των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, καθώς τα υγροτοπικά οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας.
Από την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων:
https://www.worldwetlandsday.org/
https://www.worldwetlandsday.org/about
https://www.worldwetlandsday.org/materials
Προσαρμογή στα ελληνικά από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 97
Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς: Προγραμματισμός εκπαιδευτικών επισκέψεων (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2024)
Προγραμματισμός συμμετοχής σχολικών ομάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024 (.pdf)
Κατάσταση συμμετεχόντων/ουσών στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς:
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 402
«Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση»
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συμμετείχε, ως ένας από τους φορείς συνδιοργάνωσης, στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Οργανισμού Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» με θέμα: «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση».
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 432
Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2024)
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς προγραμματίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2024.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 562
Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς – Προγραμματισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Μάρτιος – Ιούνιος 2024)
Προγραμματισμός συμμετοχής σχολικών ομάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2024 (.pdf)
Κατάσταση συμμετεχόντων/ουσών: .pdf
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 774
5 Ιουνίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Από το 1973 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP).
Με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration.» (“Our land. Our future. We are #GenerationRestoration."), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 783
22 Μαΐου 2024 – Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας
Η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας (International Day for Biodiversity, IDB) καθιερώθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία της βιολογικής ποικιλίας, στην ανάσχεση της απώλειάς της, στην προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της.
Με θέμα «Γίνε μέρος του Σχεδίου» ("Be part of the Plan"), η φετινή Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας προτρέπει στην ενίσχυση της δράσης για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, GBF), αναφερόμενο, επίσης, ως Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα (The Biodiversity Plan).
Το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ υιοθετήθηκε στη διάρκεια της 15ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλία, που πραγματοποιήθηκε στις 7-19 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Απόρροια διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων τετραετούς διάρκειας, το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ συνιστά τον νέο οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, υποστηρίζει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθορίζει και χαράσσει μία φιλόδοξη πορεία ενίσχυσης της παγκόσμιας δράσης για την πραγμάτωση ενός συνόλου καίριων στόχων που θα θέσουν τη βιοποικιλότητα σε τροχιά ανάκαμψης.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 841
Σελίδα 1 από 10