Η
Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα μεταναστευτικά πουλιά και την ανάγκη διεθνούς, διασυνοριακής συνεργασίας για τη διατήρηση των πληθυσμών τους. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2006 και διοργανώνεται με τη συνεργατική πρωτοβουλία της Γραμματείας της Σύμβασης για τα Αποδημητικά Είδη της Άγριας Πανίδας (
Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals – CMS) και της Γραμματείας της Συμφωνίας για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Υδρόβιων Πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας (African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement – AEWA), δύο διακυβερνητικών συμφωνιών για την προστασία της άγριας ζωής, που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme – UNEP). Στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών συμμετέχει, επίσης, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Environment for the Americas (EFTA).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών, με σύνθημα «Χαμηλώστε τα φώτα τη νύχτα για τα πουλιά», εστιάζει στη φωτορύπανση και στις αρνητικές επιπτώσεις της στις μεταναστευτικές κινήσεις των πουλιών.

Η ποσότητα τεχνητού φωτός στην επιφάνεια της Γης αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι στις μέρες μας ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από έναν «φωτισμένο ουρανό» τις νυχτερινές ώρες της ημέρας, ενώ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό πλησιάζει το 99%.

Η αυξανόμενη χρήση τεχνητού φωτισμού μεταβάλλει τα φυσικά πρότυπα εναλλαγής του φωτός και του σκότους και επηρεάζει την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών αποδημητικών πτηνών. Η φωτορύπανση αναγνωρίζεται ως κρίσιμη απειλή για τα αποδημητικά πτηνά, ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς που πραγματοποιούν μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων ταξιδεύοντας τις σκοτεινές ώρες της ημέρας. Το φαινόμενο της φωτορύπανσης ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων πουλιών κάθε χρόνο. Το έντονο τεχνητό φως στη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής νέφωσης, ομίχλης ή βροχής, μπορεί να προκαλέσει τον αποπροσανατολισμό των πουλιών, που καταλήγουν να πραγματοποιούν κυκλικές κινήσεις εξαντλώντας τα ενεργειακά αποθέματά τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες θήρευσής τους ή και θανατηφόρας πρόσκρουσης σε φωτισμένα κτήρια.

Κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και την ανάληψη δράσεων παγκόσμια με στόχο την ασφαλή μετανάστευση των πουλιών, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Μεταναστευτικά Είδη Σύμβασης της Βόννης»), και υιοθετούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη. Πολλές κυβερνήσεις, πόλεις, κοινότητες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης. Για παράδειγμα, σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων επιχειρείται ο περιορισμός του φωτισμού των κτηρίων στις περιόδους της φθινοπωρινής και της εαρινής μετανάστευσης των πουλιών.

Το φυσικό σκοτάδι έχει την ίδια αξία για τη ζωή με το καθαρό νερό, τον αέρα και το έδαφος και πρέπει να προστατεύεται.

Από τον επίσημο ιστότοπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών: https://www.worldmigratorybirdday.org/

┍━━━━━━━☟━━━━━━━┑┍━━━━━━━☟━━━━━━━┑┍━━━━━━━☟━━━━━━━┑

🔎 Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια εικονική περιήγηση στον παραλίμνιο δρόμο της χερσονήσου της Καστοριάς, στον «Γύρο της Λίμνης», και να γνωρίσετε τα πουλιά της περιοχής στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/yyqs8kcp

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά